Gode råd og tips til køreprøven
Læs mere om gode råd og tips til køreprøven
Hvad bør du tænke over til køreprøven?
Når du kører bil, lige meget om det er til køretimerne, køreprøven eller to år efter du har fået kørekort, gælder det om at færdes sikkert. Og hvordan gør man så det? Man overholder naturligvis færdselsreglerne!
Hvad er så det vigtigste til køreprøven og i trafikken? Her er de 5 ting du ALTID skal tænke over.
Vigepligt: Sørg for at overholde alle dine vigepligter. Du kan ikke bestå hvis du glemmer en vigepligt.
Orientering: Orienter dig altid korrekt (spejl – spejl – skulder). Du skal orientere dig hver gang du skal foretage dig alt andet end køre ligeud: Forhindringer i din vejbane, højresving, venstresving, overhalinger, sammenfletning, igangsætning og parkering.
Placering: Sørg for at placere dig korrekt på vejen. Kør så vidt muligt midt i højre vejbane, og forhindringer i vejkanten.
Færdselstavler/hastighed: Du skal altid kigge langt fremad, så du ser eventulle forhindringer eller situationer i god tid – men også for at få øje på færdselstavler i tide. Det er vigtigt at du viser at du her set en færdselstavle, ved at tilpasse din kørsel derefter. Når du kører ligeud, så kør så hurtigt som du må, hvis der ikke er nogle forhold der gør det usikkert.
Ha’ styr på bilen og trafikken: Du skal udover at køre sikkert, også være god til at betjene bilen. Du skal køre så behageligt som du kan, og sørge for at være i det rigtige gear på de rigtige tidspunkter. Du skal ikke køre perfekt, men du skal give et indtryk af at du kan køre en bil, og at du har overblik i trafikken
Tænk over om du altid har styr på disse 5 ting når du kører, og kør altid efter forholdende. Hvis du har styr på disse 5 punkter, og der ikke er ret meget der glipper til prøven, så består du med sikkerhed køreprøven første gang.
Kig langt frem og ha’ overblik
Når du kører, så skal du ikke sidde og kigge lige foran bilen, men derimod skal du kigge langt frem på vejen. Du skal holde et overblik, så du kan nå at reagere i god tid. Kig efter hvad andre trafikanter gør, kig efter forhindringer i din egen vejbane og kig efter færdselstavler
Hvis du eksempelvis opdager at der holder en bil parkeret i din vejbane 100 meter fremme, så skal du med det sammen finde ud at om der kommer modkørende, og orientere dig i bakspejlet, venstre sidespejl og over skulderen. Hvis de er frit, kan du køre udenom forhindringen, men hvis der kommer en modkørende, så begynd at bremse i god tid og hold god afstand til forhindringen.
Kør behageligt
Du skal jo vise motorsagkyndig at du er en sikkert billist, og det er derfor også vigtigt at du kører behageligt. Brug lidt tid på at koble blødt ind, kør langsomt i sving, over bump og i rundkørsler. Husk også at skifte gear på det rigtige tidpunkt – læs herunder.
Hastighed
Når du skal kører ligeud til din køreprøve, så skal du med den tilladte hastighed – HVIS forholdene er til det. Du skal bestemt ikke køre hurtigere end du må, men du må heller ikke konsekvent køre 10 km/t for langsomt.
Når du skal svinge, skal du sørge for at tage svingene stille og roligt, så du har tid til at orientere dig, og så du ender i den rigtige vejbane (højre!).
Husk at du må som udgangspunkt køre 50 km/t i byen og 80 km/t på landevejen, MEN der er meget ofte skiltet med andre hastigheder, som du skal tilpasse dig efter.
Placering ved ligeud kørsel og sving
Så vidt muligt skal du placere dig midt i højre kørebane. Sørg altid for at holde god afstand til parkerede biler, modkørende.
Hvis du er i tvivl om der er plads til to biler på en smal vej, hvor det stadig er en smal vej, er det altid en god idé at sætte farten en dal ned. Vær altid på den sikre side.
Når du svinger, skal du naturligvis orientere dig, give tegn, sætte bilen i 2. Eller 1. Gear og hvis derefter dreje. Du skal sørge for at ”lande” i din egen vejbane efter svinget. Du må altså ikke tage så stort et sving af du kører i venstre side af den vej du kører ind på.
Husk at placere dig ud til den hvide linje i den side du dreje til. Hvis der ikke er nogle linjer så skal du lukke af for cyklister i højre side og selv vurdere hvor midterlinjen ville være ved venstresving.
I venstresvingbaner er det vigtigt at du ikke trækker til højre, men holder dig ud til den hvide linje i venstre side.
Hvilket gear skal du køre i?
Det kan være svært at opsætte nogle helt firkantede regler for hvilket gear du skal bruge. Det afhænger af hvilken bil du kører i, det afhænger også af om du er på vej op af en bakke. Husk at du også nemt kan lære af høre på bilen, hvornår det er tid til at skifte gear.
Huskereglerne for gearskift:
- Hvis du skal under eller er under 10 km/t ? 1. gear
- Hvis du skal dreje med mere end 10 km/t ? 2. gear
- Hvis du skal køre med 30 til 49 km/t ? 3. gear
- Hvis du skal køre med 50 til 69 km/t ? 4. gear
- Hvis du skal køre med 70 km/t eller derover ? 5. gear
Hvis du skal op i fart, så skift gear ca. Ved 20, 40, 60 og 80.
1. Gear
Du skal bruge 1. gear når du skal sætte i gang, eller når du kommer under 10 km/t
2. Gear
Når du skal svinge, så skal du som udgangspunkt ALTID ned i 2. gear.
Gør det til en vane for dig, af når du skal svinge, så tænker du orientering
? tegngivning(blinklys) ? ned i gear.
Der er nogle situation hvor man skal tage en sving med under 10 km/t, og derfor skal man selvfølgelig helt ned i 1. gear i stedet.
3. Gear
Man bruger 3. gear når man kører mellem 30 – 50 km/t. Du bruger altså 3. gear, hvis du skal bremse ned til en hastighed mellem 30 og 50, eller hvis du kører i en 30 km/t zone, en 40 km/t zone eller hvis du kører under 50 km/t inde i byen.
4. Gear
Du bruger 4. gear når du kører mellem 50- og 70 km/t. Hvis du kører inde i byen og du kan se at du skal køre ligeud med 50 km/t i noget tid, så bør du sætte bilen i 4. gear frem for 3 gear og hvis du kører i en 60 km/t zone bruger du også 4. gear.
5. Gear
Du bruger 5. gear når du kører 70 eller derover. Du bruger altså altid 5. gear hvis du kører på en landevej, hvor forholdende er til at køre mere end 70 km/t.
Kontakt Rosenkvist Køreskole
Har du spørgsmål?
Vi sidder klar til at besvare ethvert spørgsmål, du måtte have, som du ikke får besvaret her på hjemmesiden.